Europaparlamentet har röstat för de föreslagna ändringarna av de kommande Euro 7-utsläppsreglerna, som kommer att lätta på testförfarandena för nya bilar med betydande konsekvenser för deras tillverkare.
Ledamöterna röstade idag för att stödja förslaget om en mildare version av reglerna, som nyligen begärdes av en grupp medlemsländer och fordonstillverkare, och samtal kommer nu att inledas med varje EU-regering innan den slutliga lagen ratificeras.
Den nya versionen av Euro 7 kommer att innebära att personbilar omfattas av liknande utsläppskrav som enligt de nuvarande Euro 6-reglerna, snarare än att införa drastiskt strängare mål och kräva montering av kostsam ny drivlineteknik som flera tillverkare av stora volymer hade protesterat mot.
Ledamöterna är dock överens om att bussar och tunga lastbilar fortfarande bör omfattas av strängare utsläppsbegränsningar i verkliga miljöer och laboratoriemiljöer, och att Europa bör testa och begränsa utsläppen av broms- och däckpartiklar i linje med internationella standarder.
Det blev 329 röster för förslagen, 230 emot och 41 nedlagda röster.
Den tjeckiske ledamoten Alexandr Vondra hyllade omröstningen som en framgångsrik kompromiss mellan EU:s mål för koldioxidminskning och behovet av att stödja EU:s fordonsindustri. Han sade ”Vi har framgångsrikt hittat en balans mellan miljömålen och tillverkarnas vitala intressen.
”Det skulle vara kontraproduktivt att genomföra miljöpolitik som skadar både Europas industri och dess medborgare. Genom vår kompromiss tjänar vi alla inblandade parters intressen och undviker extrema ståndpunkter.”
Men den europeiska biltillverkarföreningen (ACEA) varnade för att det nya Euro 7-ramverket ”fortfarande kommer med en tung prislapp och vid en mycket kritisk tidpunkt i branschens omvandling”.
Generaldirektören för branschorganisationen Sigrid de Vries sade: ”Faktum kvarstår att Euro 7 utgör en betydande investering för fordonstillverkarna, utöver deras enorma ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen.
”Den kommer också i ett utomordentligt utmanande geopolitiskt och ekonomiskt sammanhang, präglat av skyhöga energipriser, brist på leveranskedjor, inflationstryck och eftersläpande efterfrågan från konsumenterna. Europa behöver en proportionerlig Euro 7 som balanserar miljöhänsyn och industriell konkurrenskraft.”
Hon betonade att fordonsindustrin har ”lagt ner omfattande resurser” på att uppfylla de nuvarande Euro 6-reglerna, vilket har lett till att ”avgasutsläppen knappt är mätbara idag”.
ACEA välkomnade övergången till att testa däck- och bromsutsläpp, med tanke på deras fortsatta relevans för elbilar, men varnade för att de nuvarande testmetoderna är ”helt nya och oprövade”, vilket innebär att det råder osäkerhet om huruvida de införda målen kan uppnås på ett genomförbart sätt.
Euro 7 (EU7) var planerad att bli nästa omgång av utsläppsregler för nya bilar som säljs inom Europeiska unionen. Även om få detaljer tidigare varit offentligt kända om parametrarna, hade ett antal tillverkare uttryckt djup oro över att inte bara kunna uppfylla de nya reglerna utan också måldatumet juli 2025 för deras införande.
Ett antal av dem hade också förutspått att förslagen skulle ta död på mindre och billigare förbränningsbilar långt före EU:s slutdatum 2035 för försäljning av nya förbränningsfordon.
Det hävdades också att den enorma finansiella kostnaden för motorutveckling var ett krav för långt när biltillverkarna investerade miljarder i elektrifiering.
Den europeiska industrins ståndpunkt backades upp av ett antal nationella regeringar, och därför hölls 13 dagars ”arbetsgruppssamtal” om de ursprungliga förslagen mellan november 2022 och september 2023.
I slutändan stod tillräckligt många EU-länder emot de ursprungliga EU7-planerna för att de skulle överges. I den ”kompromisstext” som nyligen offentliggjordes av EU meddelades följande: ”Flera delegationer uttryckte reservationer mot de föreslagna bestämmelserna, som syftade till att reglera testförhållanden och vissa utsläppsgränser på ett strängare sätt.
”Dessa delegationer ansåg att förhållandet mellan investeringskostnader och miljöfördelar till följd av de föreslagna bestämmelserna skulle vara oproportionerligt.
”För att ta hänsyn till dessa farhågor stryker EU-ordförandeskapets kompromisstext testvillkoren och återgår till det världsomspännande harmoniserade testförfarandet för lätta fordon [WLTP] och RDE-tester [Real Driving Emission] enligt definitionen i Euro 6e.”
Denna text måste nu ta sig igenom EU:s olika strukturer innan den blir lag, så det kan fortfarande komma ändringar – och den kommer inte att börja implementeras förrän 12 månader efter att den blivit lag, vilket kan innebära tidigast 2026.