Europeiska rådet (COMPET) antog sin ståndpunkt (”allmän riktlinje”) om den föreslagna Euro 7-förordningen för typgodkännande av motorfordon och motorer. Den nya förordningen, som föreslogs av EU-kommissionen i november 2022, syftar till att fastställa mer adekvata regler för fordonsutsläpp och ytterligare minska utsläppen av luftföroreningar från vägtransporter.
Den överenskomna allmänna riktlinjen formaliserar rådets ståndpunkt inför förhandlingarna med Europaparlamentet, som kommer att inledas så snart parlamentet har antagit sin ståndpunkt.
Rådets ståndpunkt försvagar Euro 7-förslaget i flera avseenden och försenar genomförandet av Euro 7-utsläppsstandarder. Ändringarna återspeglar flera medlemsstaters oro över den betydande utvecklingskapacitet och de investeringar som krävs utöver det som redan satsas på elektrifiering och de övergripande fördelar som kan uppnås med den föreslagna strategin.
Lätta fordon. För fordon, inklusive personbilar och skåpbilar (kategori M1 och N1), behåller rådet i sin ståndpunkt befintliga provningsförhållanden och utsläppsgränser. När det gäller provningsförhållanden återgår rådets ståndpunkt till WLTP- och RDE-proven enligt definitionen i Euro 6e. När det gäller utsläppsgränser går ståndpunktstexten tillbaka till Euro 6 (föreslagna gränser för utsläpp vid tankning utgår).
Tunga fordon. För tunga M2- och M3-fordon (bussar) och N2- och N3-fordon (tunga nyttofordon) är utsläppsgränserna lägre och testvillkoren justerade i jämförelse med Euro VI. Det är viktigt att notera att man i rådets ståndpunkt återgår till en enda uppsättning utsläppsgränser för laboratorietester (WHSC/WHTC) – utan de föreslagna separata gränserna för kalla och varma utsläpp.
Utsläppsgränserna skärps i viss utsträckning. Till exempel är NOx-gränsen 230 mg/kWh, vilket motsvarar en utsläppsminskning på 50% jämfört med de nuvarande Euro VI-standarderna. Bland andra ändringar återgår rådets ståndpunkt till partikelantalsmätningen PN23 (23 nm partikeldiameter, jämfört med den föreslagna 10 nm-metoden) och tar bort utsläppsgränsen för formaldehyd (HCHO).
Partiklar från broms- och däckslitage. Rådets text stärker anpassningen av gränsvärdena för utsläpp av bromspartiklar och däckslitage till internationella standarder som antagits av Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa. Provningen kommer att utföras i enlighet med FN:s provningsmetoder, som ännu inte har utvecklats, för utsläpp från bromsar och däckslitage.
Datum för genomförande. I sin diskussion ansåg många delegationer att tidsfristerna den 1 juli 2025 för lätta fordon och den 1 juli 2027 för tunga fordon, som föreslagits av kommissionen, är ”alltför ambitiösa och till och med orealistiska”. I rådets text föreslås nya tillämpningsdatum:
- För lätta fordon, 30 månader efter ikraftträdandet av förordningen för nya typer av fordon, och 42 månader efter ikraftträdandet av förordningen för nya fordon.
- För tunga fordon är de nya tillämpningsdatumen 48 månader för nya typer och 60 månader för nya fordon.
I rådets text klargörs också att kommissionens genomförandeakter för lätta fordon ska antas senast 12 månader efter det att förordningen har trätt i kraft, och genomförandeakter för tunga fordon ska antas senast 30 månader efter det att förordningen har trätt i kraft.