Europaparlamentet antog sin ståndpunkt om revideringar av direktiven om luftkvalitet (AAQD) som fastställer strängare gräns- och målvärden för 2035 för flera luftföroreningar inklusive PM2.5, PM10, NO2, SO2 och O3.
363 ledamöter röstade för, 226 emot och 46 avstod från att rösta. Parlamentet kommer nu att inleda förhandlingar med Europeiska rådet om den slutliga utformningen av lagen.
De nya reglerna skulle anpassa EU:s luftkvalitetsstandarder till de senaste (2021) riktlinjerna för luftkvalitet från Världshälsoorganisationen (WHO). De är också avsedda att bidra till att uppnå målet om nollföroreningar senast 2050 i linje med EU:s handlingsplan för nollföroreningar.
I oktober 2022 föreslog EU-kommissionen en översyn av EU:s luftkvalitetsregler med mer ambitiösa mål för 2030. Den text som antogs av parlamentet stärker luftkvalitetsnormerna utöver kommissionens förslag. Den innehåller två uppsättningar gräns- och målvärden: (1) mellanliggande gränsvärden som gäller från 2030, baserat på kommissionens förslag, och (2) strängare, slutliga gränsvärden som gäller från 2035.
En av de viktigaste bestämmelserna i de reviderade standarderna är ett strängare årligt gränsvärde för PM2,5 på 10 µg/m3 från 2030 och 5 µg/m3 från 2035, en minskning från den nuvarande gränsen på 25 µg/m3. Ett antal andra gränsvärden skärps också, bland annat för NO2, SO2, bensen, bens(a)pyren och flera tungmetaller.
- Fler provtagningspunkter för luftkvalitet – I texten understryks behovet av att öka antalet provtagningspunkter för luftkvalitet. I stadsområden bör det finnas minst en övervakningsstation per två miljoner invånare som representerar den allmänna stadsbefolkningens exponering (kommissionen föreslog en per 10 miljoner).
- Bättre skydd för medborgarna-MEP vill harmonisera de för närvarande fragmenterade och ointuitiva luftkvalitetsindexen i hela EU. Indexen måste vara jämförbara, tydliga och tillgängliga för allmänheten, med uppdateringar varje timme.
- Laglig rätt till kompensation – ledamöterna vill att medborgare vars hälsa skadas ska ha en starkare rätt till kompensation när de nya reglerna överträds.
- Luftkvalitetsplaner och färdplaner – Förutom luftkvalitetsplaner, som krävs när EU-länder överskrider gränsvärdena, måste alla medlemsländer också skapa färdplaner för luftkvalitet som anger kort- och långsiktiga åtgärder för att följa de nya gränsvärdena.